10 съвета за по-добри портретни снимки със смартфон

Статии
10 съвета за по-добри портретни снимки със смартфон

В днешно време почти всеки има в джоба си по един смартфон с доста прилична камера, с добра резолюция и цветопредаване, която се справя добре дори и при условия на ниска осветеност. Създаването на качествени снимки е много важно за да можем да запазим своите спомени и емоции. За да подобрите качеството на вашите снимки, важно е да спазвате някои основни принципи на фотографията:

 

1. Използвайте правилно светлината

Най-важното нещо във фотографията е светлината. В нашия случай тъй като ще снимаме със смартфон и не разполагаме със студио, светкавици, отражатели, филтри и какви ли не още устройства за да променяме и контролираме светлината, трябва да използване правилно естествените източници на светлина.

Винаги когато имате възможност избягвайте директната слънчева светлина. Никой не изглежда добре на снимка, намръщен защото слънцето го заслепява в очите, или когато лицето му е покрито с дълбоки сенки. Меката, дифузна светлина е най-подходяща за портрети. Преместете се на сянка или снимайте в моментите когато е облачно, или рано сутрин и привечер, когато светлината е най-подходяща.

 

Снимката в ляво е направена при много силна директна слънчева светлина и в резултат половината дете е прекалено осветено, а другата половина е тъмна и лицето не се вижда.

Снимката в дясно е направена при мека дифузна светлина и лицето на детето е добре осветено.

Погледът ни естествено се насочва към по-светлите обекти в една снимка. Опитайте се да подберете светлината така че да осветява добре лицето и то да се откроява спрямо фона.

 

2. Снимайте от нивото на обекта

Никога не снимайте деца или домашни любимци от нормалното си изправено положение. Перспективата на обектива ги прави да изглеждат като джуджета с огромни глави.

Клекнете или ако се наложи дори легнете на земята и снимайте от тяхното ниво. Това ще направи снимките много по интересни и забавни.

3. Снимайте хората в естествената им среда

Вместо да накарате дядо си да застане в стойка мирно навън на двора, снимайте го в неговата работилница или стая, докато прави това което най-много обича. Вместо да се разправяте с детето си да облече най-хубавите си дрехи и да застане както вие искате, снимайте го докато се търкаля в калта или като си играе с любимата играчка, на-важното е да уловите тези щастливи моменти.

 

 

 

 

 

4. Подобрете композицията

Правилното композиране на снимката е може би най-трудното нещо във фотографията. Това което най-често се случва е поставянето на лицето на човека, който снимате точно в средата на кадъра. В определени ситуации това може да се окаже добро решение, но в повечето случаи не изглежда добре. Най-простото правило което може да следвате за да подобрите композицията е правилото на третините. Представете си че екрана е разделен на девет равни зони с по две вертикални и две хоризонтални линии. Когато композирате вашата снимка опитайте се да поставите обекта в някои от пресечните точки образувани от линиите, които разделят екрана на тези зони. При заснемане на портрети най-често очите се разполагат около една от двете горни пресечни точки. Естествено при този начин на композиране на портрета е добре човека да гледа към средата на кадъра, а не извън него. Разбира се от всички правила има изключения. Бъдете креативни.

5. Обърнете внимание на фона

С един качествен фотоапарат и обектив би било доста лесно да „размажете“  фона и по този начин да накарате обекта на вашата снимка да изпъкне. Но когато снимате със вашия смартфон това не е възможно поради голямата дълбочина на фокус. Още повече че обективите на повечето смартфони са широкоъгълни и това води до повече неща, които се виждат в кадъра на заден план. Опитайте се да изберете фон който е еднороден. Обърнете внимание как контрастира фона на дрехите и лицето на човека който снимате. Избягвайте на заден план да има твърде много предмети. Целта ни е когато погледнем снимката погледа ни да попадне на човека, така че, всичко което ни разсейва няма място във вашата снимка.

Както виждате на снимката отгоре, много е трудно да се определи какво точно сме искали да покажем. Погледа ни снове от предмет на предмет.

 

6. Не използвайте вградената „светкавица“

В повечето случаи това не е светкавица а просто една LED лампичка която свети твърде дълго, слаба е и е разположена много близо до обектива. Резултата е една „плоска“ снимка, с блеснато, равномерно осветено лице, тъмен фон и вампирски очи, която много често е и размазана. Изключете светкавицата, хванете стабилно смартфона и снимайте на съществуващата светлина. Ако не се получава значи е твърде тъмно за да снимате. Опитайте се да намерите силен и сравнително голям източник на светлина. Улична или неонова лампа, голям огън, светлини на фарове, всичко може да послужи стига да сте малко по изобретателни. Ако имате настройка на баланса на бялото изберете такава която най-добре предава цветовете.

  Със светкавица  Без светкавица

Стъпка встрани – бихте могли да използвате вградената „светкавица“ през деня, когато естествената светлина е зад обекта който снимате. Така ще може да осветите лицето му, което ако не използвате тази допълнителна светлина ще остане твърде тъмно. За целта обаче вградената ви светкавица трябва да е доста силна или да се доближите много до обекта.

7. Не използвайте дигитално приближение

Това само ще развали крайното изображение. Искате да запълните кадъра, използвайте краката си и се приближете. Ако не можете да се приближите, винаги можете да изрежете частта от снимката която ви трябва при постобработката. По този начин можете и да подобрите композицията. Но всяко нещо си има цена и при това положение снимката ви ще се получи с по малка резолюция (размер).

8. Разчупете стандартите

В тази статия говорим за портрети, но това не означава непременно да снимате само лицата на хората. Снимайте от близо краката на вашето дете като си играе в пясъка, ръцете на баба си или очите на приятелката си.

Можете също и да наклонете хоризонта, все пак не снимате пейзаж. В някои ситуации това ще направи снимката по динамична и интересна, а и може така да избегнете някои неприятни предмети на заден план.

9. Инсталирайте си специален софтуер

Много рядко една снимки ще ви се получи от раз и няма да се налага да я „пипнете“ малко. Много често се налага да се изреже част от снимката или да се засилят цветовете. Ако не искате да сваляте снимките от телефона за да ги обработвате на компютъра, можете да си инсталирате едно от хилядите приложения за постобработка на снимки.

Задължително си инсталирайте по-добър софтуер за камерата, за да можете да променяте някои настройки още по време на заснемането. Това ще ви спести доста работа от постобработка, а и в някои случаи, след като вече сте снимали, няма да може да направите промените, които ви се искат (например в баланса на бялото).

 

10. Разпечатайте най-любимите си снимки и ги окачете на стената за да им се радвате всеки ден. Снимайте повече и се забавлявайте. Уловете всички незабравими моменти. Експериментирайте! Все пак няма да ви свърши „лентата“ :)

Публикувано от Михаил Костадинов